Lemoniada lub pasta do smarowania z jęczmieniem: Zaskocz gości nietradycyjną przekąską.

Kochacie wizyty i spotkania? Lubicie uchodzić za wspaniałych gospodarzy i zwykle długo zastanawiacie się, czym podjąć swoich gości?  Mamy dla Was 4 propozycje na dania i napoje z Zielonym Jęczmieniem, którymi sprawicie miłą niespodziankę swoim gościom.


OGÓRKOWA LEMONIADA Z MŁODYM JĘCZMIENIEM

Zaczynamy od czegoś lekkiego, ponieważ przygotowanie tej lemoniady zajmie zaledwie kilka minut. Będą potrzebne 1-2 zielone ogórki (zależy od liczby osób), sok z zielonego jęczmienia (ilość ponownie zależy od liczby gości), cytryna, miód i woda niegazowana.

Jak to zrobić?

Obierz ogórka (lub ogórki), zalej wodą i zmiksuj. Napój przypraw cytryną i miodem (w niektórych przepisach pisze się, że wystarczy 1 cytryna i 1-2 łyżki miodu, wszystko zależy jednak od Ciebie i Twojego smaku, lemoniada może być także słodsza). Na koniec dodaj sok z Młodego Jęczmienia i wszystko dokładnie wymieszaj. I masz to. Zdrowa lemoniada gotowa.


ZIELONE SMOOTHIE Z MARCHWI I JABŁKA

Do przyrządzenia tego smoothie będzie Ci potrzebna marchew, jabłko i napój z Zielonego Jęczmienia. Ilość zależy od Ciebie i liczby Twoich gości. Znaczenie ma także to, czy chcesz przyrządzać i podawać oddzielne smoothie dla każdego, czy przelać je do większego dzbanka i pozwolić gościom, aby obsłużyli się sami.

Jak to zrobić?

Jeśli masz w domu sokowirówkę (lub urządzenie do robienia smoothie), zajmie Ci to zaledwie kilka minut. Wystarczy, gdy umyjesz marchew i jabłka, pokroisz na niewielkie kawałki i dodasz do nich łyżkę proszku z Zielonego Jęczmienia. Następnie wszystko razem dokładniej zmiksuj.

Jeśli nie masz sokowirówki, wystarczy zwykły mikser, czysta ściereczka i zwinne dłonie. Jabłka i marchew pokrój, włóż do miksera i zalej niewielką ilością niegazowanej wody. Wszystko zmiksuj i płyn przelej przez płótno do innego naczynia.

Zawartość naczynia ponownie przelej do miksera, dodaj łyżkę Jęczmienia, jeszcze raz zmiksuj i napój jest gotowy. Jeśli wiesz, że Twoi goście wolą raczej słodszy napój, dodaj na przykład miód.


PASTA Z AWOKADO Z JĘCZMIENIEM

Do przygotowania tej pasty będzie potrzebne jedno awokado, jeden serek wiejski, cytryna, sól, pieprz i oczywiście zielony jęczmień. Zaczynamy od tego, że awokado obieramy i kroimy. Pokrojone kawałki wkładamy następnie do miseczki i rozgniatamy widelcem.

Potem dodajemy ser, sok z połowy cytryny i ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy Zielony Jęczmień (1-2 małe łyżeczki) i doprawiamy solą i pieprzem.

Absolutnie idealne jest podawanie tej pasty z domowym chlebem z mąki orkiszowej, żytniej lub innej „zdrowej” mąki.


TORT Z ZIELONEGO JĘCZMIENIA

Ten przepis jest już trochę bardziej skomplikowany, jednak zrobi o wiele większe wrażenie. Tort z Zielonego Jęczmienia to właściwie wersja sernika bez sera. Jak z pewnością wiecie, sernik składa się ze spodu i masy serowej na górze. Tym razem będzie to krem bez sera.

Najpierw przygotujemy spód. Będą nam potrzebne daktyle (6 sztuk), orzechy włoskie (pół kubka) i wiórki kokosowe (2 łyżki). Wcześniej trzeba namoczyć daktyle, wkładając je na pół godziny do ciepłej wody, aby zmiękły. To samo robimy z orzechami, które jednak muszą się moczyć co najmniej 2-3 godziny.

Czy daktyle i orzechy są już miękkie? Super, to zabieramy się do pracy. Najpierw zmielimy wiórki kokosowe na kleiste puree. Potem mielimy połowę orzechów i wszystkie daktyle. Składniki wkładamy do miski, dodajemy do nich pozostałe orzechy, które przedtem grubo posiekaliśmy i mieszamy.

Następnie przygotowujemy formę, której dolną część wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy mieszankę z miski i równomiernie ją dociskamy do dna. Formę wkładamy do lodówki aż do stężenia masy. W ten sposób mamy gotowy spód i zabieramy się za krem.

Do przygotowania kremu będzie nam potrzebna garść orzechów nerkowców (je też trzeba namoczyć w wodzie przez 2-3 godziny), połowa jabłka, 3 łyżeczki oleju kokosowego, Zielony Jęczmień, syrop z agawy, cynamon i sok cytrynowy.

W mikserze najpierw miksujemy orzechy nerkowców (grubo), potem dodajemy jabłko, olej kokosowy i ponownie miksujemy (tym razem na gładko). Do masy dodajemy wszystkie pozostałe składniki – czyli 2-3 łyżki Zielonego jęczmienia, 2 łyżki syropu z agawy, małą łyżeczkę cynamonu i łyżkę soku cytrynowego.

Przygotowaną masę odstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny do schłodzenia. Potem wykładamy ją na spód i dokładnie rozsmarowujemy. Jeśli tort chcemy jeszcze czymś ozdobić, można po posypać Zielonym Jęczmieniem lub cynamonem. Albo pół na pół, fantazja nie ma granic.