Lepszy sen, silniejsza odporność, zapobieganie cukrzycy. Jak Zielona Żywność pomaga seniorom?

Wraz z przybywającymi latami większość ludzi, w mniejszym lub większym stopniu, musi pogodzić się z tym, że tracą siły, wszystko ich boli, źle śpią, a w apteczce i na szafce nocnej gromadzi się coraz więcej leków. Czy to naprawdę musi być nierozerwalnym elementem starości? Absolutnie nie! Wystarczy wezwać na pomoc Zieloną Żywność: Zielony Jęczmień i algę Chlorella.

dodają energii i poprawiają jakość snu

Zielony Jęczmień i Chlorella nie są wprawdzie żadnym cudownym wszechlekiem, jednak na wielu frontach mogą wyraźnie pomóc starzejącemu się organizmowi. Jęczmień jest wspaniałym źródłem energii, porównywalnym pod względem swoich działań z kofeiną, nie ma jednak żadnych działań negatywnych. 

Jest bogaty w minerały, które biorą udział w metabolizmie węglowodanów, zawiera potas, który przemienia glukozę w energię, a także wspomaga czynność tarczycy, która z kolei wpływa na metabolizm energetyczny. Jednocześnie dzięki wysokiej zawartości potasu oraz wapnia, Zielony Jęczmień poprawia jakość snu, co również przyczynia się do naładowania organizmu energią. Pełnowartościowy, dobry sen wspomaga też zawarty w Jęczmieniu kwas gamma-aminomasłowy, który jest neuroprzekaźnikiem przyczyniającym się do pełniejszego relaksu.

działA JAKO PROFILAKTYKA CHORÓB NEURODEGENERACYJNYCH

Na dodaniu sił i poprawie snu korzyści związane ze spożywaniem Zielonej Żywności absolutnie się jednak nie kończą. Jęczmień i Chlorella są znaczącym źródłem przeciwutleniaczy, które walczą ze stresem oksydacyjnym i negatywnym wpływem wolnych rodników na organizm. Do najsilniejszych substancji przeciwutleniających w Zielonej Żywności należą tak zwane flawonoidy.

Dieta bogata we flawonoidy, zgodnie z badaniami naukowymi, może wydłużaćżycie, pomaga również w leczeniu raka i zapobiega rozwojowi niektórych rodzajów nowotworu. Właściwości przeciwutleniające flawonoidów znajdują też zastosowanie w profilaktyce i łagodzeniu objawów choroby Parkinsona i choroby Alzheimera.

Jednym z flawonoidów zawartych w Jęczmieniu jest saponaryna. Zdaniem specjalistów, odgrywa ważną rolę w ochronie wątroby przed uszkodzeniem, które może być spowodowane nadużywaniem leków, np. zawierających paracetamol.

chroni przed zawałem serca, cukrzycą i osteoporozą

Jęczmień i Chlorella, dzięki swojemu składowi, znakomicie sprawdzają się w zapobieganiu i leczeniu chorób cywilizacyjnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego. Badania wykazują, że wspomniane flawonoidy hamują koagulację krwi w naczyniach, a tym samym także niebezpieczne występowanie skrzepów krwi, ograniczają ryzyko wystąpienia miażdżycy i zmniejszają możliwość pojawienia się nadciśnienia tętniczego.

Zielona Żywność obniża poziom cholesterolu, kwasu moczowego,  homocysteiny i chroni komórki, w tym ich DNA, przed uszkodzeniem. Jednocześnie pomaga zapobiegać cukrzycy, która jest jedną z chorób najbardziej rozpowszechnionych wśród seniorów. W przypadku już rozwiniętej cukrzycy Zielona Żywność poprawia reakcję komórek na insulinę, przyczynia się do ustabilizowania i obniżenia poziomu cukru, a także ogranicza rozwój poważnych powikłań cukrzycy.

Dzięki zawartości witaminy K2, która odgrywa kluczową rolę w dystrybucji wapnia w organizmie, Zielona Żywność pomaga również w zapobieganiu rzednięciu kości i osteoporozie.

zielona droga do silnej odporności

Zielona Żywność znacząco wspomaga detoksykację organizmu, czyli wypłukiwanie różnych toksyn, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Dzięki zawartości żelaza wspomaga procesy krwiotwórcze i dobre dotlenienie tkanek. Poprawia odporność na stres, który osłabia nasz układ immunologiczny, dzięki cynkowi poprawia funkcjonowanie białych krwinek i przyspiesza proces uzdrawiania.

Układ odpornościowy wzmacnia też wiele witamin, których całe mnóstwo jest zawartych w Zielonym Jęczmieniu. Witamina C nie tylko wzmacnia odporność, ale dodatkowo poprawia siłę i spójność tkanki łącznej, która zatrzymuje szerzenie się zakażenia. Podobnie działa także witamina A, która dla odmiany wzmacnia błonę śluzową działającą jak naturalna bariera przed infekcjami.

Witamina D uczestniczy w tworzeniu hormonów steroidowych, które kierują odpornością śluzówkową i wewnątrzkomórkową. Poza tym Zielona Żywność niezwykle korzystnie wpływa też na mikroflorę jelitową, która jest zasadniczym składnikiem układu odpornościowego.