Sztuczne suplementy diety? Nie wszystko złoto, co się świeci

Każdy z nas czasem grzeszy. Część grzeszników biegnie na siłownię lub swoje błędy naprawia za pomocą zdrowej żywności, inni sięgają po suplementy diety. Próbując poratować nadwyrężone zdrowie, ludzie wydają ogromne pieniądze i dosłownie garściami pakują w siebie witaminowe kapsułki i inne suplementy. Czy na pewno suplementy są dla naszego organizmu takie korzystne?

Suplementy diety lub wzbogacona żywność?

Do prawidłowego funkcjonowania organizm człowieka potrzebuje wielu substancji. Niektóre jest w stanie wytworzyć sam, inne musimy mu dostarczyć my – spożywając odpowiednią żywność. Tylko niewiele osób odżywia się tak, aby wszystkie potrzebne substancje żywnościowe otrzymać w pożywieniu. Wtedy przychodzi kolej na wzbogaconą żywność i suplementy diety.

Wzbogacona żywność oznacza zwykłe produkty spożywcze, uzupełnione w ważne substancje (witaminy, kwasy tłuszczowe). Suplementy diety mają z reguły postać kapsułek lub syropów i zawierają określony typ substancji odżywczej w wysokim stężeniu – oprócz witamin, np. enzymy lub minerały.

Popularnością cieszą się także produkty z przeciwutleniaczami. Należy do nich m.in. także chlorofil, który pomaga w regeneracji komórek i zapobiega rozwojowi nowotworów.

Duże stężenie substancji czynnej nie oznacza większego pożytku

Problem suplementów diety polega na wysokim stężeniu określonych składników odżywczych. Ciało człowieka potrafi jednocześnie przetworzyć tylko ograniczoną ilość substancji. To dotyczy także witaminy C, tak popularnej w okresie zimowym.

Organizm potrafi za jednym razem wykorzystać tylko około 200 miligramów popularnej witaminy. Pozostałą ilość nerki filtrują i wydalają z moczem. Tabletkę o zawartości 1 000 mg witaminy C organizm wykorzysta najwyżej w jednej piątej. Reszta po prostu skończy w odpadach. A wraz z nią także większość pieniędzy, wydanych na suplement diety.

Sytuacja nie jest bardziej różowa także w przypadku innych suplementów. O popularnych kwasach tłuszczowych omega-3 naukowcy wiedzą z pewnością tylko to, że pomagają przeciwko stwardnieniu tętnic i zmniejszają ryzyko wystąpienia zawałów serca i udarów mózgu.

Nie jest już jednak jasne, czy kwasy tłuszczowe potrafią się niezależnie wchłaniać, czy potrzebują do tego dodatkowych substancji. Żadne badania dotychczas nie wykazały, aby spożycie kwasów tłuszczowych w postaci suplementów diety pomagało zapobiec problemom zdrowotnym.

Podobna sytuacja występuje w przypadku suplementów z minerałami. Ich nadmierne spożycie szkodzi organizmowi. Nadmiar żelaza, selenu i innych substancji mineralnych obciąża nerki i wątrobę, może też prowadzić do poważnych chorób.

Produkty naturalne – tańsze, smaczniejsze i zdrowsze

Dziesięciolecia badań dowodzą jednoznacznie: spożycie naturalnych produktów w postaci całościowej żywności jest korzystne dla zdrowia dużo bardziej niż połykanie garściami chemicznych tabletek. W porównaniu z suplementami diety urozmaicone, naturalne pożywienie oznacza korzyść także dla Waszych portfeli.

Organizm wchłania składniki odżywcze z naturalnej żywności łatwiej niż w przypadku suplementów. Największą korzyść przyniesie Waszym ciałom regularne spożywanie naturalnych produktów - warzyw, roślin strączkowych, orzechów lub owoców. Jeśli nie jesteście weganami, możecie do swoich jadłospisów wprowadzić także dobrej jakości produkty zwierzęce.  

Wśród naturalnych i wartościowych źródeł składników odżywczych jest też Zielona Żywność. Zielony Jęczmień i Chlorella są wręcz naładowane witaminami, minerałami, enzymami, chlorofilem i innymi korzystnymi substancjami odżywczymi.

Dzięki unikatowemu przetworzeniu układ trawienny łatwo je trawi i wchłania. Regularne spożywanie zielonej żywności łagodzi objawy zmęczenia i pomaga w regeneracji organizmu – w szczególności w okresie stresowym Wasze ciała Wam za to podziękują!