Zielona żywność: dwa opracowania naukowe z 2018 roku

Opracowań naukowych, których głównym tematem jest zbadanie wpływu chlorelli i zielonego jęczmienia na organizm człowieka, w ostatnich latach szybko przybywa. Także poprzedni rok nie był tu wyjątkiem. Chcielibyśmy podzielić się z Wami wnioskami z dwóch interesujących prac, które zostały opublikowane w 2018 roku.

1) Chlorella może wspomóc układ odpornościowy w czasie obciążenia fizycznego

Okres intensywnego treningu bywa u wielu ludzi związany z pogorszeniem odporności. Wiele studiów i eksperymentów naukowych wskazuje, że sportowcy (często lekkoatleci uprawiający dyscypliny wytrzymałościowe), których treningi są wyczerpujące i długotrwałe, częściej cierpią na infekcje górnych dróg oddechowych.

Przewiduje się, że ich większa podatność na te schorzenia (tak zwana immunodepresja) wiąże się właśnie z nadmiernym i trwającym dłuższy czas obciążeniem organizmu, jakie towarzyszy intensywnemu treningowi. Jakikolwiek naturalny środek, który będzie w stanie zwiększyć odporność podczas wysiłku sportowego, jest zatem bardzo pożądany. Jednym z suplementów żywnościowych, który ma udowodniony wpływ na układ odpornościowy, jest właśnie jednokomórkowa alga Chlorella pyrenoidosa.  

Jej pozytywny wpływ na odporność sportowców wykazały już na przykład badania zatytułowane: „Stosowanie chlorelli łagodzi zmniejszone wydzielanie SlgA w ślinie uczestników zgrupowania sportowego Kendo” (Otsuki, Shimizu, Iemitsu, Kono). Opis badań znajdziecie w „Zbiorze artykułów naukowych” Green Ways.

Badania, które zrealizowali Corinna Chidley i Glen Davidson, para naukowców z Wydziału Kultury Fizycznej i Sportu Uniwersytetu w Kent w Wielkiej Brytanii, były także ukierunkowane na wpływ chlorelli na układ odpornościowy sportowców w trakcie zwiększonego obciążenia.

Badacze, zgodnie z zasadami badań eksperymentalnych, podzielili 26 uczestników na dwie grupy. Na początku eksperymentu od obu grup pobrali próbki śliny do określenia ilości tak zwanej immunoglobuliny A (IgA; w tym przypadku dokładnie jej formy wydzielniczej – SIgA). Immunoglobulina A neutralizuje antygeny na powierzchni błony śluzowej i współuczestniczy w mechanizmie obronnym śluzówek. Jeśli ciało boryka się z niedostatkiem immunoglobuliny, jest podatniejsze właśnie na choroby górnych dróg oddechowych.

Przez następne cztery tygodnie grupa eksperymentalna otrzymywała 6 g chlorelli dziennie. Grupa kontrolna kontynuowała treningi bez dodawania jednokomórkowej algi do jadłospisu. W ciągu 4. tygodnia eksperymentu przeprowadzono intensywny, interwałowy, dwudniowy trening, w tym test fizyczny VO2MAX, który jest uważany za jeden z najbardziej obiektywnych wskaźników kondycji. Po treningu ponownie pobrano próbki śliny. Przez kolejne dwa tygodnie grupa eksperymentalna kontynuowała spożywanie chlorelli, aż do przeprowadzenia końcowego pomiaru.

Zgodnie z wynikami testów końcowych, chlorella w grupie eksperymentalnej zwiększyła wydzielanie SIgA w fazach odpoczynku przed treningiem i po nim. Wyniki wskazały bowiem, że Chlorella pyrenoidosa może być dla sportowców korzystna właśnie w okresie przed i po intensywnym treningu, może też potencjalnie zmniejszać podatność na choroby górnych dróg oddechowych, które pojawiają się wraz z osłabieniem organizmu po treningu. W grupie kontrolnej, przeciwnie, nie doszło do zwiększonego wydzielania ochronnych SIgA.

2) Profilaktyczna i terapeutyczna rola aktywnych składników jęczmienia w przypadku chorób przewlekłych

Młody jęczmień jest jednym z najlepszych funkcjonalnych produktów żywnościowych, który nie tylko odżywia ludzkie ciało, ale też jednocześnie usuwa z niego toksyny. Jęczmień jest bogaty w kwas gamma-aminomasłowy (GABA), flawonoidy (na przykład saponarynę i lutonarynę), dysmutazę nadtlenkową (SOD), ale też potas, wapń, chlorofil, błonnik dietetyczny, polifenole i oczywiście wiele witamin (A, B1, C lub E). Sok z trawy jęczmiennej wspomaga dzięki temu sen, ma działania przeciwcukrzycowe, reguluje ciśnienie krwi, ma też działania antydepresyjne, detoksykacyjne i przeciwzapalne. A to zdecydowanie nie jest wszystko.

Dlatego zielony jęczmień został uznany przez grupę chińskich naukowców z najróżniejszych narodowych uniwersytetów za żywność, która może odgrywać zasadniczą, profilaktyczną i terapeutyczną rolę w leczeniu chorób przewlekłych. Dzięki substancjom funkcjonalnym, które zawiera, może konkretnie pomóc przy następujących dolegliwościach.

Zaburzenia snu

Jak już zostało powiedziane, suszony sok z liści młodego jęczmienia zawiera wysoką ilość GABA (nawet kilka razy więcej niż inne substancje, w tym konkretnym przypadku ryż), wapnia i tryptofanu, które wspomagają zdrowy sen.

Negatywne objawy cukrzycy

Młody jęczmień jest w stanie wychwycić wolne rodniki tlenowe, obniża poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi. Na przykład zawarta w jęczmieniu saponaryna bierze udział w stabilizacji poziomu glukozy we krwi po jedzeniu.

Podwyższone ciśnienie tętnicze

Ze względu na podobieństwo porfirynowych jąder chlorofilu i hemoglobiny chlorofil ma znaczące działanie terapeutyczne przy niedoborze hemoglobiny. Wpływ na regulację (dokładniej obniżenie) ciśnienia krwi ma też wspomniana saponaryna. Poza tym jęczmień pomaga w przepływie krwi.

Osłabiony układ odpornościowy

Ekstrakt z liści młodego jęczmienia ma tak zwane działania immunomodulacyjne, to znaczy pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego i zwiększa aktywność jego składników.

Zaburzenie czynności wątroby

Młody jęczmień chroni wątrobę przed reakcjami zapalnymi wywołanymi na przykład przez alkohol. Niedobór wyżej wymienionego enzymu SOD (dysmutazy nadtlenkowej, dokładniej CuZn-SOD) może dodatkowo spowodować nawet rozwój raka wątroby.

Depresja

Depresja jest nie tylko jednym z najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń psychicznych na świecie, ale bywa też kojarzona z ryzykiem rozwoju raka, demencji, z otyłością lub cukrzycą. Już wcześniejsze badania wykazały silną korelację (na razie nie związek przyczynowy) między zmniejszoną ilością kwasu gamma-aminomasłowego i występowaniem depresji.

Oprócz przedstawionych przykładów, spożywanie zielonego jęczmienia, według przytoczonych badań, pomaga także w leczeniu chorób nowotworowych, leczeniu chorób zapalnych, w regulacji metabolizmu tłuszczów, w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym, chorobom serca lub w łagodzeniu objawów atopowego zapalenia skóry.

Dostarcza także do organizmu przeciwutleniacze, witaminy, minerały czy enzymy. Jęczmień w ten sposób aspiruje do miana najlepszej żywności funkcjonalnej i pokarmu komórkowego na świecie.