10 + 1 najciekawszych detoksykacyjnych produktów żywnościowych

Wraz z nadejściem nowego roku wiele osób podejmuje różne zobowiązania. Jednym z najczęstszych jest obietnica, że zaczniemy żyć zdrowiej – dzięki uprawianiu sportu, lepszemu odżywianiu lub dokładnemu oczyszczeniu organizmu z zalegających w nim szkodliwych substancji. Istnieją łatwo dostępne produkty żywnościowe, które z pewnością pomogą w detoksykacji. Wybraliśmy 10 najciekawszych.

1. Czosnek

Pierwszy na liście będzie niewątpliwie czosnek. Już nasze babcie wiedziały, że jego działanie jest dobroczynne dla organizmu. Wykorzystywali je już Babilończycy, Fenicjanie i Grecy. Czosnek zawiera bowiem dużo allicyny, substancji, którą moglibyśmy nazwać naturalnym antybiotykiem. W czosnku znajdziemy jednak także witaminy: A, B, C, E oraz związki siarki i olejki eteryczne.

Oprócz charakterystycznego szczypiącego zapachu, to właśnie te olejki decydują o dezynfekcyjnych właściwościach czosnku. Potrafią wypędzić z ciała pasożyty, podnoszą poziom tzw. dobrego cholesterolu i jednocześnie obniżają poziom tego złego. Zresztą już Louis Pasteur podczas swoich eksperymentów zauważył, że ząbki czosnku są w stanie zabić znajdujące się w pobliżu bakterie.

2. Kolendra

Kolendra nie jest w naszych stronach zbyt często stosowana, natomiast w Azji jest wszechobecna. Ma bardzo silne właściwości detoksykacyjne – potrafi wyplenić z ciała najróżniejsze szkodliwe substancje, w tym metale ciężkie, takie jak: rtęć lub ołów. Pomaga także w lepszym trawieniu, stymuluje czynność trzustki i ma działania przeciwzapalne.

3. Imbir

Imbir także dotarł do nas z kuchni azjatyckiej, ewentualnie z medycyny Wschodu. Poza tym, że chodzi o bardzo smaczną przyprawę, może być również doskonałym dodatkiem do herbaty. Nas jednak interesuje przede wszystkim jego działanie detoksykacyjne. Najczęściej jest stosowany w celu poprawienia czynności wątroby, żołądka i śledziony. Jest odpowiedni przede wszystkim dla osób z tzw. otłuszczoną wątrobą, które nadmiernie gustują w niezdrowym jedzeniu i piciu.

4. Czerwone buraki

Chociaż czerwone buraki na pierwszy rzut oka nie wyglądają na jakąś specjalną żywność, ich działanie na organizm człowieka jest nieocenione. Dzięki czerwonym barwnikom: betainie i betaninie działają korzystnie na wątrobę. A zdrowa wątroba to podstawa każdej udanej detoksykacji organizmu.

Ze względu na dużą zawartość błonnika buraki wpływają korzystnie także na trawienie. Oprócz tego, mają właściwości regeneracyjne, wzmacniają ciało i psychikę. Docenimy to szczególnie wtedy, gdy dopadnie nas wiosenne zmęczenie.

5. Seler naciowy

Seler naciowy cieszy się dużą popularnością przede wszystkim w Ameryce i w krajach śródziemnomorskich. U nas nie występuje zbyt często w jadłospisie, a to wielka szkoda. Nie tylko dlatego, że ma dobry smak, ale głównie z powodu jego właściwości detoksykacyjnych. Osądźcie sami – zawiera dużą ilość witamin: C i B-kompleks, usuwa nadmiar kwasu moczowego, stymuluje tworzenie żółci (dzięki czemu zapobiega powstaniu kamieni żółciowych) i usuwa z organizmu szkodliwe toksyny. Wskazane jest spożywanie go na surowo, ewentualnie w postaci soku.

6. Jabłko

W Polsce nie ma chyba nikogo, kto nie lubiłby jabłek. Dostać można całe mnóstwo odmian, dlatego każdy wybierze coś dla siebie. Chociaż nie jest to na pierwszy rzut oka oczywiste, także jabłka mają korzystne właściwości detoksykacyjne. Zawierają beta-karoten, witaminy: B, C i E, a także żelazo, potas, cynk, miedź i magnez w postaci substancji mineralnych. Dzięki temu wspierają zdrowe trawienie, wpływają korzystnie na tworzenie mikroflory jelitowej, pobudzają czynność wątroby, obniżają poziom tłuszczów we krwi i działają przeciwzapalnie.

7. Kurkuma

Kolejna przyprawa, która na nasz stół przywędrowała z Azji. Jest wykorzystywana nie tylko do podkreślania smaku potraw, ale także w formie odświeżającej herbaty. Główny składnik kurkumy, kurkumina, oczyszcza wątrobę i działa jak przeciwutleniacz. Kilka tygodni picia herbatki z kurkumy dokonuje prawdziwych cudów z naszym ciałem. Niedawne badania wykazały bowiem nie tylko przeciwzapalne działanie kurkumy, ale też zmniejszenie ryzyka przerzutów w przypadku nowotworów jelita grubego.

8. Kapusta

Kapusta trafia na listę najzdrowszych produktów żywnościowych prawie za każdy razem. Nie ma się co dziwić. Ma znaczące właściwości moczopędne, tzn. zwiększa wydalanie nadmiaru płynów i substancji szkodliwych z organizmu. Oprócz tego, zawiera witaminy: C i K, które pomagają w walce z chorobami serca, a także przeciwdziałają rzednięciu kości. Kapusta jest jednak również ważna ze względu na dużą zawartość błonnika, który wiąże cholesterol, zmiękcza stolec (pomagając w ten sposób w trawieniu) i walczy z nadmiernym zakwaszeniem żołądka. Sfermentowana kapusta zawiera ponadto probiotyki, pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i trawiennego.

9. Szpinak

Marynarz Popeye, bohater komiksów i później filmów, zyskiwał wielką siłę po zjedzeniu szpinaku. Chyba o żadnym innym warzywie nie nakręcono tylu filmów sławiących jego zalety. Szpinak zawiera żelazo, luteinę ale też witaminę K i potas. Wpływa korzystnie na żołądek, przede wszystkim na jelito cienkie i grube. Zawiera dużo chlorofilu, który pomaga w tworzeniu hemoglobiny, dzięki czemu wzmacnia metabolizm.

10. Brokuły

Wielu osobom brokuły kojarzą się z nieprzyjemnymi wspomnieniami z dzieciństwa. Jeśli też jesteście w tym gronie, pamiętajcie, że wraz z przybywającymi latami nasz smak się zmienia, dlatego warto dać brokułom jeszcze jedną szansę. To jeden z najzdrowszych produktów żywnościowych, jakie są powszechnie dostępne. Zawierają witaminy: C, D i E, ale przede wszystkim enzymy wspomagające detoksykację wątroby, procesy krwiotwórcze i metabolizm.

11. Chlorella

Jak wiemy, Chlorella zawiera dużą ilość chlorofilu, który jako pochodna właśnie tej jednokomórkowej algi bywa wykorzystywany na przykład do detoksykacji z dioksyn. Do grupy dioksyn zaliczamy ponad 200, mniej lub bardziej niebezpiecznych, związków chemicznych, które powstają m.in. przy spalaniu odpadów lub węgla. Dodatkowo alga zawiera przeciwutleniacze (witaminy: E, A i C), które potrafią unieszkodliwić część wolnych rodników, ale zawiera też flawonoidy wzmacniające naczynia oraz glutation, zapobiegający uszkodzeniu komórek.