3 rzeczy, których być może nie wiedzieliście /a może wiedzieliście/ o suszeniu Jęczmienia Green Ways

Czy Zielony Jęczmień jest stałym elementem Waszego jadłospisu? Czy nie potraficie sobie wyobrazić jednego dnia bez szklanki tego witalnego napoju? W takiej sytuacji z pewnością zainteresuje Was, co się dzieje, zanim zielony proszek przywędruje na Wasz stół. Możecie o tym przeczytać w poniższym artykule.

1. Zasadniczą rolę odgrywa temperatura suszenia

Może już wcześniej słyszeliście, że Zielony (albo też Młody) Jęczmień zbiera się w momencie, gdy nie ma nawet 30 centymetrów. W tym czasie zawiera największą ilość korzystnych dla organizmu substancji. Zebrany Jęczmień trafia do specjalnych suszarek. Zasadniczą rolę odgrywa tu temperatura suszenia - musi wynosić maksymalnie 31 stopni.

Dodatkowo obowiązuje zasada, że im niższa temperatura suszenia, tym więcej enzymów pozostaje w Zielonym Jęczmieniu. Enzymy są niezbędne dla prawidłowego przebiegu różnorodnych procesów w naszym organizmie, a niektóre reakcje chemiczne w ogóle nie nastąpiłyby bez enzymów. Dlatego staramy się obniżyć temperaturę suszenia do minimum i dzięki temu zachować jak najwięcej enzymów w Młodym Jęczmieniu.

2. Zielony Jęczmień powstaje po opadnięciu „zielonego” pyłu

Tak, tak to właśnie wygląda. Suszenie Jęczmienia Green Ways odbywa się w wieżach suszących w kształcie tubusa o wysokości 18 metrów. Podczas suszenia następuje rozpylenie Jęczmienia pod stropem tubusa, a następnie jego opadnięcie w postaci mgławicy pyłu na dno.

Efektem obniżenia temperatury suszenia do minimum, w celu zachowania jak największej ilości enzymów, jest dłuższe opadanie mgławicy. Dzięki tej metodzie Jęczmień jest bardzo delikatny i idealnie sypki. Nie mówiąc o wspaniałym smaku!

3. Podczas suszenia wydziela się sypki wapń

W trakcie suszenia, w tubusie, następuje naturalna separacja niektórych substancji, na przykład wapnia, który opada razem z „zieloną mgławicą” na dno. Z tego powodu, końcowy proszek zawiera też bardzo małe, jednak widoczne gołym okiem, białe grudki wapnia.

Czy zauważyliście je także w swoim Zielonym Jęczmieniu? Nie ma powodu, aby się ich pozbywać, wręcz przeciwnie. Wapń jest podstawowym kamieniem budulcowym zębów i kości, odgrywa też niezastąpioną rolę przy tworzeniu części enzymów. Ponadto reguluje metabolizm i zapewnia prawidłowe przesyłanie informacji między komórkami nerwowymi.

W niektórych przypadkach jego niedobór może spowodować pogorszenie jakości zębów i kości, skurcze mięśni, może też (w ekstremalnych przypadkach), doprowadzić nawet do rozwoju stwardnienia rozsianego.

Produkcja Jęczmienia łączy siłę przyrody z nowoczesną technologią.

Teraz wiecie już trochę więcej o przetwarzaniu Zielonej Żywności. Następnym razem, gdy przygotujecie w domu swój ulubiony zielony napój, przypomnicie sobie, jak przebiega jego przetwarzanie i będziecie mieli pewność, że dzięki specjalnej technologii suszenia na Wasz stół trafia to, co najlepsze można znaleźć w przyrodzie.