Alergia i zielona żywność: czy może pomóc?

Czy ktoś z Was jest alergikiem? Jeśli tak, wie, że alergia potrafi naprawdę zatruć życie, a konwencjonalne leczenie medykamentami nie zawsze przynosi ulgę. Zobaczcie, jak w łagodzeniu kataru siennego lub reakcjach uczuleniowych może pomóc zielona żywność.

Zaczyna się okres alergii

Większość drzew liściastych, niektóre drzewa iglaste, z bylin – podbiał lub dziewięćsił, a z traw na przykład wyczyniec polny – jeśli już teraz pieką kogoś oczy i drażni w nosie, najprawdopodobniej już się domyśla, na jaki temat będziemy dziś mówić. Tak, chodzi o alergię. Wymienione wyżej rośliny budzą się już do życia i uwalniają do otoczenia ogromną ilość pyłków. Pyłków, które potrafią porządnie dokuczyć niejednemu z nas.

A jesteśmy dopiero na początku. Prawdziwa nawałnica dopiero nadejdzie w najbliższych tygodniach. Zacznie kwitnąć rzepak, rumianek, jastrun, kasztan, lipa lub czarny bez… I oczywiście wiele innych roślin i drzew, których lista mogłaby być wręcz nieskończenie długa.

Katar sienny i jego (nie)leczenie

Według alergologów, mamy katar alergiczny (sienny), jeśli długotrwale cierpimy na minimum dwa z następujących objawów, co najmniej przez godzinę dziennie przez kilka dni lub tygodni.

  • swędzenie w nosie;
  • kichanie;
  • wodnisty śluz;
  • zatkany nos, którego nie można oczyścić, mimo uporczywego smarkania.

 

Czy to także Twój przypadek? Z pewnością myślisz sobie - jak się od tego uwolnić? Jak poradzić sobie z alergią? Większość ludzi wybiera wizytę u alergologa lub immunologa, dlatego nic dziwnego, że u specjalistów obu profesji drzwi właściwie się nie zamykają. Lekarz ustala przyczynę Twojej alergii i przepisuje Ci odpowiednie medykamenty.

Przy długotrwałym stosowaniu leków tłumiących objawy u wielu osób wykształca się na nie odporność i z czasem muszą brać coraz większe dawki. Wiąże się to jednak z silniejszymi działaniami niepożądanymi, na przykład w postaci większego zmęczenia, a wtedy trzeba szukać innego sposobu poradzenia sobie z alergią.

Jeśli przychodzi Ci teraz do głowy, że opuścisz wizytę u lekarza i jak co roku poczekasz, aż alergia minie sama, wiedz, że nie jest to dobra droga. Nieleczone reakcje alergiczne wielokrotnie zwiększają ryzyko zachorowania na astmę lub inne przewlekłe choroby dróg oddechowych. Człowiek zaczyna dusić się kaszlem praktycznie podczas jakiegokolwiek wysiłku, piszczy mu w klatce piersiowej lub dokucza mu duszność.

Zielona żywność i alergia

Ze względu na złagodzenie objawów kataru siennego coraz więcej ludzi nauczyło się sięgać po zieloną żywność. Jednym z wielu pozytywnych działań zielonego jęczmienia lub chlorelli jest wsparcie prawidłowego funkcjonowania odporności, detoksykacji ciała z substancji szkodliwych oraz dostarczanie ważnych witamin, enzymów, minerałów i mikroelementów.

Połączenie wszystkich tych czynników może prowadzić do ograniczenia występowania alergii, ewentualnie do jej złagodzenia. Dzięki temu ciało może przestać przesadnie reagować na typowe wyzwalacze, na przykład pyłki lub kurz.

Jeśli w czasie alergii cierpisz też na objawy skórne – wysypkę lub wypryski – możemy polecić stosowanie zielonego jęczmienia również zewnętrznie. Wystarczy zmieszać jęczmień z wodą, ewentualnie z olejkiem lub kremem, na przykład masłem Shea, aby powstała zielona masa. Należy nią smarować bolące miejsca.

W ten sam sposób można wykorzystać do leczenia objawów alergii chlorellę, która ma silne działania gojące. Zawdzięcza je chlorofilowi, który jest znakomitą substancją dezynfekcyjną i przeciwzapalną. Chlorellę łatwo rozetrzeć w moździerzu, a powstały proszek można potem, tak samo jak jęczmień, zmieszać z wodą lub tłustą bazą.

Pamiętaj, że na otwartych ranach jęczmień na początku szczypie, dlatego użycie w takim przypadku chlorelli jest przyjemniejsze. Roztwór letniego jęczmienia jest natomiast bardzo dobry do płukania obrzękłej śluzówki nosa, można użyć zakraplacza, rozpylacza lub dzbanka do płukania nosa.