Chlorella i Zielony Jęczmień, czym są i do czego służą? 

Zastanawiasz się, czy włączyć do diety Zielony Jęczmień lub Chlorellę? A może obydwa te produkty? Spójrzmy na to, jakie są korzyści z nich płynące i dlaczego nie należy zwlekać, i zacząć je spożywać już dzisiaj.

Zielony Jęczmień

Zielony (Młody) Jęczmień jest niehybrydową odmianą jęczmienia, uprawianą w określonych warunkach, w najczystszych częściach naszej planety (w szczególności na powierzchni byłego jeziora słodkowodnego w Utah), zbierany i suszony specjalnymi metodami w celu utrzymania maksymalnej ilości substancji korzystnych dla organizmu.

Roślinę zbieramy przed jej całkowitym wyrośnięciem (gdy osiągnie 20-25 centymetrów, ponieważ w tym czasie jest jeszcze w fazie wegetatywnej) i suszymy ją w temperaturze nie wyższej niż 31°C. Dlatego znajdujemy w niej ważne witaminy, m.in. B1, B2, B3, B6, C czy E, aminokwasy (lizyna, leucyna, glicyna, prolina lub izoleucyna) i minerały (potas, żelazo, wapń lub magnez). Dużą korzyścią jest także zawartość enzymów antyoksydacyjnych.

Ze względu na swój unikalny skład, Zielony Jęczmień dostarcza organizmowi dokładnie taki zestaw substancji, który pozwala mu wykorzystać jego cały potencjał. Chociaż Jęczmień zdecydowanie nie służy jako substytut zdrowej i urozmaiconej diety, to może dostarczyć organizmowi dużą ilość substancji, których potrzebuje do natychmiastowego funkcjonowania.

Dzięki temu regularne i długotrwałe spożywanie Zielonego Jęczmienia może aktywować przewód pokarmowy, pomóc w przypadku anemii, zmniejszyć poziom cholesterolu lub spowolnić proces starzenia się komórek. W płaszczyźnie psychicznej - zapewnia lepszy sen, lepszą koncentrację i lepszą pamięć.

Chlorella

Chlorella to prosta alga słodkowodna, której główną zaletą jest zdolność detoksykacji organizmu ludzkiego i usunięcie z niego metali ciężkich oraz innych zanieczyszczeń. Zielone groszki zawierają błonnik, który wiąże ze sobą szkodliwe substancje podczas przechodzenia przez przewód pokarmowy i odprowadza je wraz z kałem z organizmu.

Dostarcza ciału nie tylko pożywienia, ale także oczyszcza i usuwa toksyny oraz inne substancje, których – uwierz nam – nie chcesz w swoim ciele. Ponadto może przywrócić naturalną równowagę Twojego ciała, ponieważ zapobiega nadmiernemu zakwaszeniu.

Chlorella nie tylko oczyszcza organizm, ale na przykład reguluje poziom cukru we krwi i utrzymuje go na stabilnym poziomie, zapobiegając w ten sposób wilczemu głodowi, który nadchodzi, gdy ten poziom ulega nadmiernym zmianom. Wzmacnia również odporność, częściowo spowalnia proces starzenia i może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Włącz do diety oba produkty!

Jeśli zastanawiasz się, czy najpierw zacząć pić Młody Jęczmień, a później dołączyć Chlorellę (lub zacząć w odwrotnej kolejności), nie wahaj i powoli zacznij konsumować obydwa produkty.

Jak pisaliśmy, istnieje szereg substancji, które można znaleźć w Jęczmieniu i Chlorelli, ale faktem jest, że Zielona Żywność wzajemnie wzmacnia swój efekt. Dzięki swojej zdolności odtruwania Chlorella oczyszcza przewód pokarmowy, przez co Zielony Jęczmień jest jeszcze lepiej wchłaniany. Zielona Żywność po prostu działa w synergii ze sobą i przez to współdziałanie jest w stanie pomóc Twojemu organizmowi.