Czy wiecie, jakie substancje czynne znajdziecie w Chlorelli i jak pomagają organizmowi?

Chlorellę nazywa się superżywnością, która zawiera wiele substancji biologicznie czynnych. Substancji, których organizm bezpośrednio potrzebuje, aby mógł pracować tak, jak powinien. Przyjrzyjmy się, jakie to substancje i jak mogą pomóc naszemu organizmowi.

Minerały

Chociaż nasz organizm jest w stanie sam wytworzyć wiele substancji, to niestety nie należą do nich minerały (np. wapń, potas, magnez, sód, cynk lub żelazo). Musimy je zatem przyjmować z zewnątrz i to w dostatecznej ilości.

Minerały bowiem wspierają komórki w budowie tkanek w organizmie człowieka (np. tkanki mięśniowej) lub w prawidłowym metabolizmie. Oprócz tego uczestniczą w przewodzeniu impulsów nerwowych, dzięki którym nasz mózg odbiera wszystkie bodźce z zewnątrz (ból, zimno lub choćby ciepło). 

Tłuszcze

Wszędzie wokół słyszymy, że lepiej unikać tłuszczów. Nie wolno nam jednak zapominać, że tłuszcze, zwane fachowo lipidami, stanowią (razem z  węglowodanami i białkami) podstawowy składnik naszego pożywienia i w określonej ilości są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.  

Oprócz tego, że dostarczają ciału energię, umożliwiają także wchłanianie niektórych witamin (np. D lub E), które mają znaczące działanie przeciwutleniające lub pomagają zachować silne i zdrowe kości.

Aminokwasy

Wielu z nas wie, że aminokwasy istnieją, i że w określonej ilości powinny stanowić integralną część naszych jadłospisów.

Aminokwasy to jednokomórkowe cząsteczki, stanowiące podstawową jednostkę budulcową białek. I chociaż do tworzenia białek wykorzystuje się tylko 22 z nich, w wyniku ich wzajemnego łączenia powstaje niezliczona ilość innych złożonych cząstek, które znajdują zastosowanie we wszystkich miejscach ludzkiego ciała.

Większość ze wspomnianych aminokwasów, organizm potrafi wytworzyć sam.Gorzej z tymi, których wytworzyć nie potrafi, i które tym samym, musimy dostarczać do ciała z zewnątrz. Jest ich w sumie 9 (tzw. aminokwasy esencjalne, czyli takie, których organizm nie potrafi sam wytworzyć) i zgadnijcie, która roślina zawiera je wszystkie, chociaż w innych zdecydowanie nie znajdziemy ich w takich ilościach? Tak! Oprócz Zielonego Jęczmienia, jest to właśnie Chlorella.

Chlorofil

Chlorofil jest zielonym barwnikiem umożliwiającym fotosyntezę. Znajdziemy go w roślinach, algach i sinicach. Powszechnie odgrywa ważną rolę w przemianie światła słonecznego na energię.

Według specjalistów, chlorofil potrafi zwiększyć ilość i jakość czerwonych krwinek w ciele, pomaga poprawić transport tlenu, ma działanie przeciwzapalne i jest silnym przeciwutleniaczem. Do pewnego stopnia potrafi także chronić ciało, choćby przed rakiem.

Poza tym wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i pomaga usunąć nieprzyjemny zapach z ust (o tym jednak więcej w artykule: „Chcecie pokonać nieprzyjemny zapach? Pomoże w tym Chlorella”.)

Węglowodany

Także węglowodany - tak samo jak tłuszcze - stanowią podstawowy składnik naszego pożywienia i są równie ważnym źródłem energii. Jeśli ciału w dłuższym okresie brakuje prawidłowej ilości węglowodanów (około 150 g dziennie), człowiek czuje się zmęczony, ociężały i nie ma energii.

Dodatkowo gorzej utrzymuje ciepło, jest dużo bardziej podatny na działanie zimna lub przeziębienie. Niedobór węglowodanów (przede wszystkim glukozy - najprostszego węglowodanu, który jest jednocześnie najszybszym źródłem energii) źle znosi także mózg. Myśli są nieuporządkowane i bezładne, człowiek zapomina, staje się coraz bardziej powolny i gorzej skoncentrowany.

Witaminy

Wyjaśnianie znaczenia witamin dla organizmu człowieka, prawdopodobnie nie ma sensu. Mimo to – witaminy, tak samo, jak wspomniane węglowodany i tłuszcze, należą do podstawowych jednostek budulcowych organizmu. W ciele działają jako wyzwalacze (katalizatory) procesów biochemicznych i pomagają we wchłanianiu substancji.

Jeśli cierpimy na niedobór witamin, występuje u nas stan, zwany hipowitaminozą. Objawy tego stanu są różne, w zależności od tego, jakiej witaminy nam brakuje. 

W przypadku niedoboru, np. witaminy B1 pojawia się brak apetytu, gorsza koncentracja lub nastroje depresyjne. Jeśli brakuje witaminy C1, skutkiem może być wypadanie włosów. A jeśli nie mamy wystarczającej ilości witaminy B12 (problem z jej brakiem mają często weganie), możemy spodziewać się anemii, zawrotów głowy lub problemów z pamięcią.

Błonnik

Stosunkowo długo zakładano, że błonnik jako taki jest substancją niemożliwą do wykorzystania przez organizm, ponieważ nie może go strawić. Pod koniec XX wieku okazało się jednak, że to założenie nie jest tak do końca prawidłowe, a błonnik jednak odgrywa pewną rolę.

Ma bowiem swój udział w trawieniu i wchłanianiu węglowodanów, reguluje wchłanianie tłuszczów i cholesterolu w jelicie cienkim. Zwiększa też objętość stolca. To może na pierwszy rzut oka nie brzmi jak pozytyw, ale musicie wiedzieć, że dzięki większej objętości stolca, wasze jelita zaczną jeszcze lepiej pracować, a całkowity metabolizm przyspieszy. 

Może przy czytaniu poprzednich linijek uświadomiliście sobie, że wam i waszym ciałom czegoś brakuje. Czy są to węglowodany, błonnik, witaminy czy minerały - wszystkie te substancje znajdziecie w odpowiedniej ilości właśnie w Chlorelli. I w ogóle we wszystkich zielonych produktach, które dzięki temu słusznie nazywamy superżywnością!

Polisacharydy

Polisacharydy (wielocukry, cukry złożone) to cząsteczki, jakie powstają w wyniku połączenia cukrów prostych. Cząsteczki te powinny tworzyć większość węglowodanów, jakie przyjmujemy do naszego organizmu, ponieważ wpływają na uczucie sytości i ogólną ilość przyjętej energii.

Cukry złożone nasz organizm trawi bowiem wolniej, a poziom insuliny we krwi wzrasta dzięki temu stopniowo. Inaczej jest w przypadku spożycia cukrów prostych, gdy poziom insuliny wzrasta jednorazowo,
ale wkrótce ponownie wyraźnie spada, a my czujemy jeszcze większy głód niż wcześniej.

WSZYSTKIE SUBSTANCJE CZYNNE, JAKIE ZNAJDUJĄ SIĘ W CHLORELLI, MOŻNA OBEJRZEĆ JESZCZE RAZ NA NASTĘPUJĄCEJ INFOGRAFICE: