Jak wybrać zielony jęczmień lub na co zwrócić uwagę, poszukując jakości

O zielonym jęczmieniu słyszymy w ostatnich latach coraz częściej. Najróżniejsze media mówią o jego takich czy innych korzyściach, użytkownicy wymieniają nawzajem swoje doświadczenia. Krótko mówiąc, jest częstym tematem, dlatego nic dziwnego, że pojawia się coraz więcej jego dystrybutorów. Jak jednak poznać, który zielony jęczmień jest naprawdę wysokiej jakości? Mamy 5 propozycji, na co warto zwrócić szczególną uwagę! 

1. Miejsce uprawy

Zasadniczy wpływ na jakość zielonego jęczmienia ma miejsce jego pochodzenia. Młody jęczmień wymaga naprawdę dobrej gleby do upraw, czystego powietrza i dostatecznej ilości światła słonecznego. Dlatego wśród najlepszych lokalizacji jest amerykański stan Utah, gdzie leżą dawne jeziora słodkowodne, wytwarzające idealne warunki do uprawiania jęczmienia. Dobry młody jęczmień uprawia się także w Nowej Zelandii lub w Australii.

2. Sposób przetwarzania

Aby producenci i dystrybutorzy byli w stanie zachować w młodym jęczmieniu jak najwięcej witamin, minerałów lub aktywnych enzymów, musi być nie tylko zebrany w czasie, gdy osiąga wysokość najwyżej 20-25 cm, ale także przetworzony (wysuszony) w temperaturze najwyżej 31oC. Jeśli producent głosi coś innego, trzeba na to uważać. W zielonym jęczmieniu będzie prawdopodobnie zawartych mniej korzystnych dla ciała substancji niż w innych warunkach mogłoby się ich tam znaleźć. A to duża strata, prawda?

3. Informacja o zawartości substancji czynnych

Szukacie informacji o zawartości substancji czynnych i nie możecie ich znaleźć? Jeśli na opakowaniach zielonej żywności lub w załączonych ulotkach informacyjnych sprzedawca nie podaje prawie żadnych informacji o zawartości substancji czynnych, musicie zwiększyć czujność. Może to oznaczać dwie rzeczy. Albo jego wyrób nie zawiera zbyt dużej ilości wartościowych substancji, albo nie dba o jego kontrolę i testy, a właściwie sam nie ma pojęcia, co zawiera jego wyrób.

4. Certyfikacja i dotrzymywanie standardów jakości

Tak samo jak inne całościowe produkty żywnościowe, także zielony jęczmień musi spełniać warunki wyznaczone przez państwo. Zawartość kadmu, ołowiu, rtęci i innych substancji nie może zatem przekroczyć z góry określonych limitów. Dodatkowo, im niższa jest ta granica, tym lepiej dla konsumentów.

Na przykład każda dostawa Zielonego Jęczmienia Green Ways przechodzi przez audyt bezpieczeństwa, analizę sensoryczną, analizę odżywczą i dodatkową analizę mikrosubstancji odżywczych. Dokładnie wtedy wiemy, jakie substancje i w jakiej ilości zawiera nasz Jęczmień.

Jeśli chodzi o certyfikację, Jęczmień Green Ways jest posiadaczem ISO 9001:2015, a także HACCP (tzw. Hazard Analysis and Cricical Control Points), w ramach których są analizowane, monitorowane i identyfikowanie krytyczne punkty kontroli przy produkcji i przetwarzaniu żywności, co zapobiega ich zagrożeniu w jakikolwiek sposób.  

5. Cena

Jakość ma swoją cenę, dlatego jeśli wyrób, którym jesteście zainteresowani, wyróżnia przede wszystkim niska cena, ponownie warto poszukać dodatkowych informacji. Wysokiej jakości zielony jęczmień jest zwykle uprawiany w starannie dobranych, czystych lokalizacjach za granicą (zob. punkt 1), skąd jest dowożony do Europy. Poza tym jest suszony z wykorzystaniem zaawansowanej technologii. Każda partia jest również poddawana testom, aby od razu było jasne, jaką ilość substancji zawiera. To wszystko znajduje swoje odzwierciedlenie w cenie produktu.