Latem nasze włosy naprawdę cierpią. Możemy im pomóc, sięgając po Zieloną Żywność.

Włosy odzwierciedlają stan naszego organizmu, swój ślad pozostawiają jednak na nich także wpływy zewnętrzne. Latem nasze pukle narażone są przede wszystkim na silne działanie słońca, a także wysokiej temperatury. Promienie UV mogą przenikać przez skórę głowy, uszkadzając ją i wysuszając.

Mogą też dotrzeć do wnętrza włosów, uszkadzając ich strukturę i cebulki włosowe. Osłabione i zniszczone włosy, w połączeniu z wysuszoną skórą głowy, to w efekcie nasilone ich wypadanie. Fakt, że w miesiącach letnich wypada nam więcej włosów niż zwykle, potwierdzają zresztą także ostatnie wyniki badań naukowych. Na przykład badanie z 2017 roku, opublikowane w fachowym czasopiśmie British Journal of Dermatology, wykazało, że właśnie latem i na początku jesieni najczęściej „googlowano“ tematy związane z wypadaniem włosów.

Na kondycję naszych włosów znaczący wpływ ma oczywiście również odżywianie, dlatego szczególnie teraz, latem, warto wzbogacić swój jadłospis o wiele korzystnych dla włosów substancji odżywczych. Naprawdę skuteczną pomoc zapewnia w takiej sytuacji Zielona Żywność.

JĘCZMIEŃ I CHLORELLA ODŻYWIAJĄ CEBULKI WŁOSOWE, STYMULUJĄ WZROST I OPÓŹNIAJĄ SIWIENIE

Dla zdrowych włosów bardzo ważne jest regularne dostarczanie świeżej krwi do cebulek włosowych. Zarówno Zielony Jęczmień, jak i Chlorella zawierają witaminy z grupy B, w tym tiaminę, niacynę i kobalaminę (witaminę B12), które odgrywają ważną rolę w procesie krwiotwórczym. Zawierają też żelazo niezbędne do wytwarzania hemoglobiny. Właśnie niedobór żelaza jest jednocześnie jedną z bardzo częstych przyczyn wypadania włosów.

W Zielonym Jęczmieniu dodatkowo znajduje się flawonoid procyjanidyna B-3. Japońscy naukowcy, w badaniu przeprowadzonym w 2002 roku, wykazali jej działanie wyraźnie stymulujące wzrost włosów. W Jęczmieniu znajdziemy również miedź, która uczestniczy w wytwarzaniu melaniny, nadającej kolor naszym włosom. Wystarczająca ilość miedzi może zatem opóźnić lub spowolnić pojawienie się siwizny. Poza tym miedź odgrywa kluczową rolę w reakcji enzymatycznej, której rezultatem jest produkcja kolagenu. Z kolagenu nasz organizm wytwarza między innymi keratynę – podstawowy składnik budulcowy włosów.

Oba zielone produkty żywnościowe wyróżniają się też swoimi właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi. Dzięki temu Zielony Jęczmień i Chlorella niszczą wolne rodniki oraz zmniejszają stres oksydacyjny, który może osłabiać cebulki włosowe, powodując rozkład ich komórek. Przeciwzapalne działanie Zielonej Żywności przyczynia się też do tłumienia mikrozapaleń w skórze głowy, które nie tylko negatywnie wpływają na samą skórę głowy, ale też na włosy.