Wiosenny detoks łatwo i szybko. Spróbujcie zrobić to z jęczmieniem i chlorellą!

Dzisiejsze zagonione czasy wymagają od nas maksymalnej koncentracji i efektywnego dysponowania czasem. Codziennie musimy bowiem załatwić mnóstwo niecierpiących zwłoki spraw, na które przy tym rozpaczliwie brakuje nam czasu – doba ma tylko 24 godziny, pod warunkiem, że nie jemy, nie pijemy i przede wszystkim nie śpimy. Najbardziej cierpi na tym nasze zdrowie, fizyczne i psychiczne.

Po zimie czujemy się wyczerpani

Dodatkowo po zimie nasze organizmy są bardzo osłabione – częste wahania temperatury przy przejściu z zimna do ciepła, nasilone występowanie chorób wirusowych wokół nas, to wszystko niebagatelnie wpływa na naszą cielesną powłokę. Oddzielną kwestią jest tendencja tworzenia z powodu zimy zapasów tłuszczowych w organizmie, częstsze sięganie po zapasy zgromadzone w lodówce i spiżarce. Obciążona jest przede wszystkim wątroba i ogólnie układ trawienny, w którym gromadzą się toksyny.

I wystarczy!

Dlatego dobrze jest właśnie teraz powiedzieć sobie: „Dość!” I przejść kurację detoksykacyjną. Należałoby poddać się jej profilaktycznie, zanim jeszcze zaczniemy odczuwać, że coś jest nie w porządku. Z pewnością jednak nie należy zwlekać, czekając, aż zimowy sposób odżywiania zacznie pobierać od nas swoją daninę. Jak to rozpoznać? Najczęściej tak, że bardziej niż wcześniej boli nas głowa, dokucza zmęczenie, cierpimy na zgagę i czujemy, że nasze trawienie zbyt dobrze nie działa.

Wykorzystajmy zieloną żywność

Jeśli dotychczas jeszcze nie jedliście zielonej żywności, musicie wiedzieć, że pierwotny detoks może zająć kilka dni, ale też tygodni. Wszystko zawsze zależy od stanu organizmu przed rozpoczęciem detoksykacji. Każde ciało jest inne, dlatego też inaczej reaguje na próbę jego oczyszczenia. Konsumenci, którzy długotrwale spożywają zieloną żywność, często odbywają kurację na wiosnę, stosując zwiększone dawki zielonej żywności, aby po zimie ciało szybciej się oczyściło. Najlepiej jest potem spożywać jęczmień i chlorellę przez cały rok, przeprowadzając codziennie łagodną detoksykację ciała.

O tym, w jaki sposób w oczyszczaniu organizmu mogą pomóc chlorella i jęczmień, napisaliśmy tutaj:

Chlorella

Słodkowodna alga chlorella zawiera więcej chlorofilu niż jakakolwiek roślina na kuli ziemskiej. Chlorella jest w stanie związać ze sobą metale ciężkie, substancje rezydualne pestycydów i inne szkodliwe substancje, a następnie usunąć je z ciała. W odprowadzaniu substancji obciążających uczestniczy błonnik i bardzo ciekawa sporopolenina, zawarta w ścianie komórkowej chlorelli.

Na przykład dioksyny są wysoce toksycznymi substancjami, które także w stosunkowo niewielkich dawkach mogą powodować problemy z płodnością, nieprawidłowy rozwój płodu, ale też uszkodzenie układu odpornościowego lub raka. Niestety, chodzi o występujące powszechnie produkty uboczne procesów chemicznych i produkcyjnych. Jednocześnie chlorella zawiera pożyteczne witaminy i minerały, na przykład magnez, wapń lub cynk, których ciało potrzebuje do tego, by prawidłowo funkcjonować.

Jęczmień

Jęczmień pomaga wydalić z ciała obciążające substancje, jakimi są pozostałości insektycydów, dodatków chemicznych do żywności lub niebezpiecznych pestycydów. Znaczący wpływ mają enzymy, które występują w jęczmieniu w dużej ilości i tak samo, jak w przypadku chlorelli, ważną rolę w detoksykacji odgrywa tutaj chlorofil.

Jęczmień potrafi poza tym pomóc w detoksykacji często bardzo obciążonej wątroby. Właśnie w wątrobie przebiega wiele procesów metabolicznych, w tym metabolizm tłuszczów lub aminokwasów. Oprócz tego w wątrobie dochodzi do rozbijania hydrofobowych obcych cząsteczek, których organizm sam nie może wydalić. Mówiąc w sposób uproszczony, właśnie tutaj następuje ich przetworzenie, związanie z substancjami hydrofilnymi, a potem wydalenie do żółci lub krwi i usunięcie przez nerki.

Dlaczego tak ważne jest oczyszczenie właśnie wątroby? Wyobraźmy sobie, że wątroba funkcjonuje podobnie jak filtr oleju w silniku samochodu. Jeśli nie oczyszcza się filtru, nie jest w stanie pełnić swojej funkcji, czyli filtrować, zaczyna powodować w naszym samochodzie problemy. Z wątrobą jest pod tym względem bardzo podobnie. Jeśli jej nie oczyszczamy, zamiast filtrować, przepuszcza do ciała szkodliwe substancje, które mogą wywoływać najróżniejsze dolegliwości zdrowotne. Właśnie sok z liści jęczmienia wspiera codzienną eliminację odpadów, a tym samym także prawidłowe funkcjonowanie wątroby.

Jeśli zdecydujecie się rozpocząć oczyszczanie za pomocą zielonej żywości Green Ways, prosimy o kontakt. Wybrany partner naszej spółki omówi z Wami na początku współpracy wszelkie szczegóły wprowadzenia do diety zielonej żywności i ustali dawkę odpowiednią właśnie dla Was. Wierzymy, że na koniec kuracji uzdrawiającej poczujecie się bardziej wypoczęci i zadowoleni z życia.